KPJ Melderslo is een vereniging voor en door jongeren. Zoals Wikipedia omschrijft "organiseert KPJ van oudsher diverse activiteiten, zowel educatief als ter ontspanning." Dit is in al die jaren dat KPJ Melderslo bestaat, nog niet veranderd, maar hoe is het begonnen:
Vanaf 1924 is de vereniging in Melderslo actief. In dit jaar werd er in de schuur bij Piet Willems "De Wey" een vereniging opgericht: de Jonge Boerenvereniging. De eerste voorzitter was Piet Willems. In het begin bestonden de activiteiten uit het verbouwen van onder andere aardappelen met kunstmest op het proefveld, gelegen aan de Eikelenbos. Later lag dit proefveld bij het Vlasven. Andere activiteiten waren onder andere: op bedevaart gaan, actief deelnemen aan hulpacties en het organiseren van gezellige avonden met toneelstukjes, zang en voordrachten. De vereniging liet zich overal zien. In 1934 veranderde de naam in de Jonge Boeren en Tuindersbond (J.B.T.B.). De eerste naoorlogse vergadering werd voorgezeten door Pastoor Teeuwen op 25 maart 1945. Hij was geestelijk adviseur en in deze vergadering werd het doel van de vereniging vastgesteld: "Het bevorderen van het godsdienstig leven van de jonge boeren en het organiseren van culturele evenementen ten behoeve van de eigen leden en de gemeenschap". Om dit allemaal te bereiken, ontstonden er ook een gymnastiekclub, een ruiterclub en een toneelclub die onder de J.B.T.B. vielen.
Op 22 januari 1949 vierde de vereniging het zilveren jubileum. Er werd een plechtige hoogmis gevierd voor de levende en overleden leden. Hierop volgde een feestvergadering waarbij rector Joosten uit Roermond aanwezig was om nader in te gaan op het doel van de vereniging.
Vanaf 1960 ging de J.B.T.B. meer samenwerken met de meisjesvereniging in Melderslo; de Jongeren Gemeenschap Melderslo (J.G.M.). In die tijd werden droppingen en culturele wedstrijden georganiseerd. Vanaf 1962 kwamen daar ook uitwisselingen met andere jongerenverenigingen in Limburg en Noord-Brabant bij.
Het 40-jarig jubileum was een groot succes met een heilige mis, huldigingen, ouderavond, uitwisseling met Lottum en een receptie. Dit alles werd verspreid over 4 dagen. In 1965 was 75% van alle jongens uit Melderslo lid van de J.B.T.B. In dit jaar verandert de naam ook in K.P.J.L. (Katholieke Plattelands Jongeren Limburg). Het doel van de vereniging veranderde ook: het wordt een ontspanningsvereniging. Ook de meisjesvereniging veranderde hun naam en ging voortaan door onder de naam M.B.L.
Op 4 januari 1969 werd het 45-jarig jubileum gevierd. De K.P.J.L. had toen meer dan 80 leden. Op 13 april 1970 fuseerden de meisjes- en jongensvereniging en gingen verder onder de naam: K.P.J. Het Vlasven werd toen opgeknapt en op 29 en 30 mei volgde een feestelijke opening. Deze inspanningen werden echter niet lang beloond: het thuishonk werd vernield door baldadige jeugd en het aantal leden liep terug. Op 14 oktober 1970 werd het Jeugdhuis aan de Koppertweg geopend en vanaf toen zat de K.P.J. hier gevestigd. Tijdens de receptie van de K.P.J. ter gelegenheid van het 50-jarig bestaansfeest kwam de fanfare een serenade brengen. Ondanks al deze positieve dingen, liep het ledenaantal in de jaren '80 sterk terug. Dit had te maken met de opkomende sportverenigingen in Melderslo. Door een enquête te houden onder de jeugd van Melderslo, wisten ze nieuwe leden te trekken en groeide de K.P.J. weer. Bij het 60-jarig jubileum werd de Stichting Activiteiten Comité K.P.J. Melderslo (St.A.C.) opgericht. Deze stichting organiseerde de eerste K.P.J.-Feesten. Dit eerste feestweekend bestond uit een heilige mis, reünie en op zondag een grote dorpszeskamp. Hierbij was zelfs het Veronica Promotieteam aanwezig met Annet van Trigt. In 1985 kreeg deze editie een vervolg, maar het bleek dat een jaarlijkse zeskamp niet te realiseren is. Er werd besloten dat het een tweejaarlijks evenement werd.
In 1991 beleefden de K.P.J.-Feesten hun hoogtepunt: de net landelijk bekend geworden groep Rowwen Hèze kwam helemaal vanuit America naar Melderslo om hun liedjes ten gehore te brengen. Ook werden in dit jaar de nieuwe sporttenues en een nieuw vaandel ontworpen. Op 1 september 1992 verscheen ook de eerste Giller, het clubblad van de K.P.J. De naam is ontstaan als tegenhanger van het dorpsblad "De Kwaker". Er staan o.a. terugblikken, vooruitblikken, een verjaardagskalender en leuke foto's in.
In 1997 veranderde de naam van de St.A.C. in Stichting K.P.J.-Feesten Melderslo. In dit jaar nam de K.P.J. ook de organisatie van het Polsstokverspringen over dat jaarlijks bij het Vlasven georganiseerd werd. In 1998 veranderde ook de naam van de K.P.J. Vanaf dan heet het KPJ, zonder puntjes dus. Dit werd veranderd omdat het katholieke geloof weinig tot geen invloed meer heeft op de bestaande afdelingen binnen KPJ-Limburg.
Op 12 juni 1999 ontving KPJ-Melderslo de Wilhelmina Sangers Cultuurprijs wegens lange staat van dienst en inzet voor de jeugd van Melderslo. Het geldbedrag dat hierbij hoorde is gebruikt voor leuke activiteiten voor de leden. In 1999 worden ook weer de KPJ-Feesten georganiseerd. Ditmaal met Band Zonder Banaan en de Vrolijke Jordanezen. In 2000 wordt voor de laatste keer het Polsstokverspringen georganiseerd.
In 2001 wordt de website www.kpjmelderslo.nl gelanceerd. Het aantal leden is nu nabij 60. In 2004 vonden voor de laatste keer de KPJ-feesten plaats, dit omdat het aantal bezoekers terugliep. De Examenfuif, die in dat jaar op de vrijdagavond georganiseerd werd, is wel behouden. Vanaf 2006, werd er op de zaterdag na de Examenfuif een beachvolleybaltoernooi en een dorpsfeest georganiseerd.
In november 2006 werd het 100ste lid verwelkomd: Loes Claassens. Deze lijn zet zich voort tot op de dag van vandaag. De laatste paar jaar heeft de KPJ haar naamsbekendheid nog verder uitgebreid. In 2014 werd het 90-jarig jubileum gevierd en ter gelegenheid hiervan organiseerde KPJ Melderslo de boerenbruiloft in Melderslo. Het boerenbruidspaar waren Gijs Hermans en Kelly Jacobs. In 2016 won de KPJ 'Baas van Horst aan de Maas', een evenement voor alle kerkdorpen van gemeente Horst aan de Maas waarbij verschillende spellen gespeeld moeten worden. Daarnaast was de KPJ na een aantal jaren terug in de optocht te vinden en ook dit met succes; de eerste prijs werd meteen binnengehaald. Daarnaast blijft de Examenfuif ook nog altijd groeien en raakt steeds sneller uitverkocht.
Kortom: De KPJ is nog altijd een bloeiende vereniging, voor en door jongeren!
Hieronder een overzicht van alle voorzitters die de KPJ bestuurd hebben: